Trei bărbați au fost arestați în Belarus după ce, duminică, la Vitebsk (nord-est) a explodat un dispozitiv improvizat în apropiere de sediul serviciilor secrete, KGB, au anunțat acestea luni într-un comunicat, relatează AFP.
Explozia acestui „dispozitiv pirotehnic artizanal”, duminică seara, a spart două geamuri ale clădirii, a precizat KGB.
Trei bărbați, dintre care „unul a sunat de mai multe ori la KGB și a făcut afirmații incorecte despre organismele puterii”, au fost arestați la scurt timp. Ei sunt vizați de o anchetă pentru „holuganism”.
KGB-ul a confirmat explozia luni dimineața, după apariția unor zvonurilor pe Internet.
„Se spune că ceva a explodat în centru… Polițiștii adună toți tinerii de pe stradă. Nu înțeleg nimic. Polițiștii îi iau de pe stradă pe toți cei care poartă jachetă cu glugă” a scris jurnalistul Dimitri Brușko într-un mesaj postat pe Facebook.
Acest incident a avut loc după două zile de la demiterea de către președintele Alecsandr Lukașenko a șefului serviciilor secrete Vadim Zaițev, în legătură cu sinuciderea misterioasă a unui locotenent-colonel din cadrul KGB.
Belarusul, condus de 18 ani cu o mână de fier de către Alecsandr Lukașenko, s-a confruntat în ultimii ani cu numeroase atentate, cu grade diferite de intensitate, inclusiv în Vitebsk.
Din orașul Vitebsk erau originari cei doi tineri, în vârstă de 25 de ani, condamnați la moarte și executați în martie pentru un atentat soldat cu 15 morți într-un metrou, la Minsk, în 2011.
Ei au fost găsiți vinovați de alte două atentate cu explozibil – la Minsk în 2008 și la Vitebsk în 2005 -, ambele soldate cu răniți.
Rapiditatea anchetei, aparenta absență a unor motive ale condamnaților și absența unor probe materiale incriminatorii s-au aflat la originea unei ipoteze conform căreia atentatul din 2011 a fost rezultatul unui complot orchestrat de către serviciile de securitate, în cadrul unei încercări de a justifica măsuri represive în țară.
Belarusul este vizat de sancțiuni occidentale, din cauza reprimării opoziției, care s-a accentuat după alegerile prezidențiale controversate din decembrie 2010, căștigate de Lukașenko. De atunci numeroși opozanți au fost condamnați, dintre care unii la închisoare.